„Fundacja Profesora Ciekawskiego”

Wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego, ul. Toruńska 64a w Bydgoszczy pod numerem 0000378311

NIP 5542897207
REGON 340873526

Zarząd

Szymon Paprocki – Prezes Zarządu

Biuro Fundacji:
85-766 Bydgoszcz, ul. Fordońska 246 (w biurowcu Family Park)

Tel. 500 474 125
Fax: 52 321 69 75
Email: biuro@fundacjaciekawskiego.pl

Cele

Fundacja Profesora Ciekawskiego powstała w celu rozwijania zainteresowań nauką i kulturą poprzez ukazywanie ich jako obszaru atrakcyjnych poszukiwań, eksploracji i doświadczeń. Dzięki wspieraniu i uzupełnianiu szkolnych programów nauczania dla uczniów szkół różnego szczebla dąży do tworzenia i wyrównywania szans rozwoju i samorealizacji młodego pokolenia. Prowadzimy wszechstronną działalności w zakresie rozwoju dzieci, integracji rodziny, w tym wspierania i prowadzenia inicjatyw o charakterze zdrowotnym, edukacyjnym oraz charytatywnym promując również ideę kształcenia przez całe życie.

Pomimo, iż Fundacja została zarejestrowana w 2011 jej powstanie jest wynikiem wieloletnich działań na terenie województwa kujawsko-pomorskiego mających na celu popularyzację nauki. Jednym z podjętych działań było stworzenie przy nieformalnej współpracy z Uniwersytetem Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy interaktywnej wystawy naukowej na terenie „Family Park”. Aktualnie prowadzony jest konkurs „Super klasa Profesora Ciekawskiego” objęty patronatem przez Kujawsko-Pomorskiego Kuratora Oświaty polegający na konstruowaniu w grupie (klasie) eksponatu naukowego prezentującego określone zjawisko. Byliśmy również uczestnikami bydgoskich dni nauki, bydgoskiego dnia ekologii, bydgoskiego dnia bez samochodu. Działania nasze objęły już, podczas 6 lat nieformalnego zaangażowania kilkadziesiąt tysięcy uczniów z całego regionu. Stworzona przez nas interaktywna wystawa otrzymała miano miejsca odkrywania talentów przyznawanego przez Centrum Nauki Kopernik w Warszawie.

Sponsor

Sponsorem fundacji jest:

Centrum Zabaw Rodzinnych Family Park

pa 30, 2017
Zapraszamy na kolejną odsłonę akcji Porozumienia "Społeczeństwo i Nauka"
pa 24, 2017
Profesor Ciekawski i jego show na inauguracji roku akademickiego Uniwersytetu Dziecięcego UTP.