WIZYTA UCZESTNIKÓW PROJEKTU "CIEKAWSCY ŻYJĄ MĄDRZEJ"

cze 11, 2011

11 czerwca 2011r. uczestnicy projektu "Ciekawscy żyją mądrzej" realizowanego przez Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Witosławia i Okolic "Prawdzic" wybrali się na wycieczkę. Najpierw odwiedzili szpital w Szubinie. Tam p. T. Sobierańska oprowadzała dzieci po pracowni rentgenowskiej, tłumaczyła, na czym polega metoda badania wykonywanego za pomocą promieni, pokazywała zdjęcia kończyn, w bardzo interesujący sposób opowiadała o różnego typu urządzeniach służących do przeprowadzania badań diagnostycznych. Po tym ciekawym wykładzie uczniowie pojechali do Bydgoszczy, aby odwiedzic Pracownię Profesora Ciekawskiego. Tam byli świadkami niesamowitych doświadczeń z dziedziny chemii i fizyki, m. in. widzieli płyn zmieniający barwy, obserwowali groźne wybuchy, dowiedzieli się czym jest środek ciężkości i na czym polega złudzenie optyczne. Osobiście również przeprowadzili eksperymenty: zamykali kolegów w bańkach mydlanych, tworzyli trąbę powietrzną, wprawiali w ruch przedmioty na równi pochyłej. To był dzień pełen wrażeń.

Foto: Link

lut 9, 2018
17 marca odbędzie się druga runda I Międzyszkolnej Bydgoskiej Ligi Szachowej
pa 30, 2017