SPiNDay 2017 - relacja

lis 15, 2017

10 listopada po raz kolejny miała miejsce ogólnopolska akcja #SPiNDay2017 obchodzona w ramach Międzynarodowego Dnia Centrów i Muzeów Nauki(ISCSMD).

Tego dnia dla odwiedzających przygotowaliśmy wiele aktywności związanych tematycznie z powietrzem, zanieczyszczeniami powietrza oraz smogiem. Odwiedzający mieli okazję wziąć udział w dwóch sesjach, porannej i popołudniowej składających się z wykładu, pokazu oraz warsztatów. Dodatkowo do zwiedzania udostępniliśmy wystawę interaktywnch eksponatów. Celem akcji było zwrócenie uwagi na problem zanieczyszczenia powietrza w kraju i na świecie. Uczestnicy zajęć mogli dowiedzieć się m.in. czym jest atmosfera, jakie pierwiastki stanowią skład powietrza, jakie zanieczyszczenia możemy w nim znaleźć i skąd się tam biorą, a także jakie są następstwa tychże zanieczyszczeń.

Więcej informacji dotyczących Międzynarodowego Dnia Centrów i Muzeów Nauki znajdziecie pod adresem: http://www.iscsmd.org/

Dziękujemy wszystkim, którzy świętując ten dzień razem z nami przyczynili się do rozwoju i popularyzacji nauki w Polsce i na świecie. Do zobaczenia za rok!

lut 9, 2018
17 marca odbędzie się druga runda I Międzyszkolnej Bydgoskiej Ligi Szachowej
pa 30, 2017
Zapraszamy na kolejną odsłonę akcji Porozumienia "Społeczeństwo i Nauka"