PROFESOR CIEKAWSKI W SĘPÓLNIE

maj 10, 2013

Podczas wspólnej zabawy dzieci poznały niezwykłe eksperymenty naukowe, często przeczące prawom logiki. Najpierw dzieci odpowiadały na zagadki logiczne, które były rozgrzewką dla umysłów uczestniczących w pokazie, czyli: W jaki sposób ustawić dwanaście gwoździ na jednym? Czy można postawić puszkę na kancie? Jak zawiesić dwa widelce w powietrzu? To były tylko niektóre pytania zadane publiczności, która musiała sama znaleźć na nie odpowiedzi. Kolejnym eksperymentem był ,,Głodny Ptaszek”, czyli pokazanie w jaki sposób jedne substancje pożerają inne. Dzieci natomiast najbardziej zafascynował eksperyment, który nazywał się ,,Wyrzutnia pierścieni dymnych”. Polegał on na zobrazowaniu zjawiska powstającego na przykład przy wybuchach wulkanu. Jednakże największą frajdę przedszkolakom sprawiło ,, Bańkowe szaleństwo”. Dzieci nie tylko puszczały bańki mydlane i obserwowały jak wędrują unoszone powietrzem, ale i również mogły być zamknięte w ogromnej bańce mydlanej i obserwować świat przez kolorowy pryzmat.