SPiN Day

wrz 7, 2015

Promując ideę rozwoju społeczeństwa opartego na edukacji, nauce, technice
i innowacji - Porozumienie Społeczeństwo i Nauka SPiN organizuje ogólnopolską akcję „SPiN Day - dla społeczeństwa i nauki”.

Porozumienie Społeczeństwo i Nauka SPiN powstało w 2013 roku jako inicjatywa instytucji biorących udział w organizowanej od 2007 roku konferencji „Interakcja-Integracja”. Głównym celem Porozumienia jest rozwój społeczeństwa opartego na edukacji, nauce, technice i innowacji m.in. poprzez zachęcanie do krytycznego i kreatywnego myślenia, budowanie poczucia podmiotowości i odpowiedzialności oraz wspomaganie lepszego rozumienia nauki i inspirowanie dialogu społecznego. Porozumienie skupia 28 instytucji i organizacji z całej Polski w tym centra nauki, muzea, instytucje kultury, organizacje pozarządowe, planetaria i uczelnie.

Akcja SPiN Day jest pierwszym, wspólnym projektem Porozumienia realizowanym na taką skalę przez popularyzatorów nauki w Polsce!
Jednego dnia, w sobotę 12 września, odbędą się różnorodne wystawy, warsztaty i pokazy naukowe, obejmujące swą tematyką zagadnienia z wielu obszarów wiedzy. Wydarzenia SPiN Day, organizowane przez 23 instytucje skupione w Porozumieniu SPiN, odbędą się w 27 miejscach na terenie całego kraju. SPiN Day to nie tylko dobra zabawa inspirowana nauką. To także realizacja kluczowych celów Porozumienia: wyjaśniania czym jest nauka, rozbudzanie społecznego zainteresowania wiedzą, budowanie przestrzeni do dialogu na temat nauki, pokazywanie jej piękna i uświadomienia jej społecznego znaczenia, a także zainspirowanie dla wyboru kariery naukowej.

Mapa SPiN Day

Żółte znaczniki – wydarzenia w ramach SPiN Day (12 września 2015)
Niebieskie znaczniki – członkowie Porozumienia SPiN

W związku z powyższym Fundacja Profesora Ciekawskiego zaprasza na pokazy i warsztaty, które odbędą się 12 września, w godz. 11.00-18.00, w Pracowni Profesora Ciekawskiego w Family Park.
W programie:
- niskie i wysokie temperatury,
- światło i kolory,
- świat mrówek,
- bańki mydlane,
- tajemnice dźwięku,
- dlaczego samoloty i rakiety latają?

Spójrz na naukę z innej perspektywy!

SPiN Day - Dołącz do nas!