SPiN Day - podsumowanie

wrz 13, 2015

12 września 23 instytucje związane z edukacją nieformalną wzięły udział w ogólnopolskiej akcji Porozumienia Społeczeństwo i "Nauka SPiN" - SPiN Day - dla społeczeństwa i nauki. Udział w akcji wzięła również Fundacja Profesora Ciekawskiego, która w ramach SPiN Day przygotowała dla odwiedzających serię 6 zajęć o różnorodnej tematyce.

SPiN Day w Pracowni Profesora Ciekawskiego rozpoczął się już o godz. 11.00 pokazem pt. "Światło i kolory". Pierwsi ciekawscy mogli dowiedzieć się m.in. co łączy słońce i mikrofalówkę i dlaczego zwierzęta widzą inaczej niż ludzie.

Każde kolejne zajęcia w Pracowni gromadziły większą liczbę uczestników. Podczas pokazu przeplatanego warsztatami pt. "Tajemnice dźwięku" Tuba Rubensa sprawnie podniosła temperaturę, która zenit osiągnęła po godz. 13.00 podczas pokazu doświadczeń chemicznych pt. "Niskie i wysokie temperatury".

Późne popołudnie należało do najmłodszych uczestników SPiN Day'a, którzy najpierw wzlatywali wyobraźnią ponad chmury zgłębiając tajniki aerodynamiki podczas warsztatów "Dlaczego samoloty i rakiety latają?", by następnie "zejść na ziemię" podczas zajęć związanych z mikroskopem cyfrowym.

Zgodnie z oczekiwaniami największą popularnością cieszyły się ostatnie warsztaty, których tematyką były bańki mydlane.

Akcja przyciągnęła do Pracowni ponad 80 ciekawskich uczestników, którzy podczas 6 tematycznych pokazów i warsztatów odkrywali między innymi tajemnice tak pozornie odległych zagadnień jak mrówki i rakiety. Jak pokazuje nasza fotorelacja było na prawdę wystrzałowo i kolorowo i chociaż SPiN Day 2015 formalnie trwał tylko jeden dzień, owoce entuzjazmu jakim naładowana została Pracownia zbierać będziemy przez cały rok. Profesor Ciekawski już ma głowę pełną pomysłów, rozmyślając o kolejnej edycji akcji SPiN Day - dla społeczeństwa i nauki!