Płomienie, ogródek i papier toaletowy...

gru 2, 2015

28 i 29 listopada w Centrum Zabaw Rodzinnych Family Park po raz kolejny odbył się Weekend z Profesorem Ciekawskim. Program zajęć był prawdziwym kalejdoskopem tematów, w którym każdy mógł odnaleźć jakieś interesujące go zagadnienie.
Zarówno w sobotę jak i w niedzielę zajęcia rozpoczynały się od FireShow - widowiskowego pokazu doświadczeń związanych z ogniem, podczas którego biorący w nim udział Ciekawscy mogli dowiedzieć się czym tak na prawdę jest ogień oraz poznać takie zagadnienia jak paliwo czy utleniacz. Po tym mocnym akcencie przyszła kolej na warsztaty. Tutaj dzieciaki wraz z rodzicami musieli wykazać się technicznymi zdolnościami manualnymi, gdyż budowaliśmy elektroskopy - urządzenia dzięki którym mogluiśmy sprawdzić czy dany przedmiot jest naelektryzowany czy nie.
Wiele emocji wzbudził także pokaz związany z siłą nośną. A wszystko przez... papier toaletowy! To właśnie za jego pomocą asystent Profesora Ciekawskiego prezentował moc odkurzacza.

Największą popularnością i zarazem najwięcej satysfakcji przyniosły małym Ciekawskim warsztaty chemiczne, podczas których tworzyliśmy chemiczne ogródki z soli różnorakich metali oraz mydło wykorzystując bazę glicerynową.
Kolejny Weekend z Profesorem Ciekawskim znów utwierdził nas w przekonaniu, że nauka w Ciekawskim wydaniu swobodnie może konkurować z największymi atrakcjami na placu zabaw.
Weekend z Profesorem Ciekawskim powróci najprawdopodobniej po feriach ale nie oznacza to, że na tak długi okres musimy rozstawać się z nauką bo właśnie na ferie szykujemy dla was jeszcze więcej atrakcji związanych z nauką.
Po więcej informacji na ten temat, jak i również więcej zdjęć z minionego weekendu odsyłamy na nasz profil