Ciekawskie Ferie

sty 5, 2016

Ciekawskie Ferie to szereg aktywności (pokazy, warsztaty, zwiedzanie wystawy, zabawy, konkursy) przygotowany dla dzieci i rodziców odwiedzających Family Park podczas zimowych ferii.

W godzinach otwarcia sali zabaw cały czas będzie możliwość zwiedzania interaktywnej wystawy naukowej Pracowni Profesora Ciekawskiego.
Dodatkowo w przestrzeni Pracowni, Katedry oraz na scenie, w wyznaczonych godzinach odbywać się będą tematyczne warsztaty i pokazy.

Pokazy:
# "Halo!? Czy mnie słychać?"  - zajęcia o charakterze pokazowo-warsztatowym związane z dźwiękiem.
Zastanawialiście się kiedykolwiek czym tak na prawdę jest dźwięk? Dlaczego w pustym pomieszczeniu słychać echo? Dlaczego pod wodą dźwięki słychać inaczej? Na te i na wiele innych pytań odpowiedź znajdziecie w Pracowni Profesora Ciekawskiego podczas zajęć pt. "Halo!? Czy mnie słychać?". Asystenci Profesora Ciekawskiego z pomocą ognia i mąki ziemniaczanej(!) w bardzo obrazowy sposób postarają się wytłumaczyć czym jest dźwięk i jakie zjawiska są z nim związane.

# "Jak działa rakieta?" - pokaz naukowy dotyczący rakiet i silników rakietowych.
Dlaczego statki kosmiczne, nie mając skrzydeł czy śmigieł, latają szybko i daleko?
By odpowiedzieć na to pytanie zapraszamy na kosmiczny pokaz pt. "Jak działa rakieta?", podczas którego edukator Pracowni Profesora Ciekawskiego w widowiskowy sposób wytłumaczy trzecią zasadę dynamiki Newtona.

# "Ale odlot! Tajniki aerodynamiki" - pokaz naukowy z elementami warsztatów wyjaśniający zjawiska związane z samolotami.
Od niepamiętnych czasów ludzie marzyli o tym, aby wznieść się w powietrze i latać jak ptaki. Dziś konstruowane są na świecie samoloty ważące nawet 250 ton! Jak to możliwe? Tego dowiecie się podczas pokazu pt. "Ale odlot! Tajniki aerodynamiki".

# "Po prostu ogień" - pokaz doświadczeń związanych z reakcją spalania.
Fascynuje i przeraża ludzi od wieków. Raz buduje, raz niszczy. O tym czym jest ogień, jak go rozpalić i jak ugasić dowiecie się podczas fireshow przygotowanego przez Pracownię Profesora Ciekawskiego.

Warsztaty:
# "Czysta chemia - robimy mydło" - warsztaty dla dzieci i rodziców z produkcji mydełek glicerynowych.
Podczas warsztatów można będzie poznać naturę mydła, sposób jego działania oraz, co najważniejsze, własnoręcznie stworzyć własne mydło glicerynowe, które wyśmienicie nadaje się na prezent dla bliskiej osoby!

# "Profesor Ciekawski na tropie" - warsztaty związane z tworzeniem różnego rodzaju niewidzialnego atramentu.
Podczas warsztatów "Profesor Ciekawski na tropie" uczestnicy zamienią się w agentów wywiadu i poznają techniki steganografii - ukrywania wiadomości. Młodzi agenci pod okiem edukatora szyfrować będą wiadomości za pomocą wcześniej przygotowanego niewidzialnego atramentu.

# "Włosy stają dęba! - elektrostatyka" - warsztaty naukowe związane z elektrostatyką.
Podczas warsztatów uczestnicy poczują na własnej skórze czym są ładunki elektryczne oraz poznają sposoby elektryzowania ciał. Na koniec każdy z uczestników zbuduje własny elektroskop, którym będzie mógł zmierzyć poziom naelektryzowania poszczególnych obiektów.

# "Bzzzzz! - elektryka" - warsztaty naukowe związane z elektryką.
Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzą się czym jest prąd elektryczny, poznają metody jego pozyskiwania oraz za pomocą warzyw i owoców zbudują eko baterię.

# "Od tęczy do lasera - wszystko o świetle" - zajęcia edukacyjne dotyczące promieniowania elektromagnetycznego
Światło, dym, kolory, lasery! To nie Broadway, a Pracownia Profesora Ciekawskiego i interaktywny pokaz edukacyjny, który odpowie na najbardziej kolorowe pytania uczestników.

Dodatkową atrakcją będzie konkurs organizowany przez Centrum Zabaw Rodzinnych Family Park, w którym główną nagrodą będzie bezpłatna organizacja przyjęcia urodzinowego w Pracowni Profesora Ciekawskiego. O szczegółach konkursu poinformujemy wkrótce.

Czy Wy również nie możecie się doczekać ferii!?